De Kroesharen Kroon

Uit Zwarte Waarheid Chapter 4A: deel 4.3  De Kroesharen Kroon

Een vraag die ik melanine-rijke wereldbewoners vaak hoor stellen is of de haat van witte mensen ten opzichte van het Zwarte ras niet gewoon ingeboren jaloezie is? Want, zo word geredeneerd, werd er nog niet zo lang geleden neergekeken op Zwarte vrouwen. En werden zij door witte mensen niet bespot en uitgelachen om hun natuurlijke grote billen en volle lippen?

Zoeloe-lip en gorilla waren termen die veel Zwarte vrouwen naar hun hoofd geslingerd kregen en nog steeds krijgen. Zoals in het geval van de tennis-superster Serena Williams. Tegenwoordig geven witte vrouwen kapitalen uit aan fillers in de lippen en aan bil implantaten. Plotseling zijn dikke billen en volle lippen Europide schoonheid-idealen. Ook de mooie diepdonkerbruine als zijde aanvoelende huid van Zwarte vrouwen en mannen wekt jaloezie op. Het is zichtbaar in de zomermaanden. Veel witte mensen vinden hun bleke huid niet mooi. En nemen dan door een zonnebad-obsessie het grote risico op melanoom (huidkanker) om dat felbegeerd “kleurtje”.

Vroeger zeiden westerse wetenschappers dat de Zwarte mens een üntermensch is. Een inferieure schakel tussen de aap en het witte ras. Dit bewezen zij met pseudo-wetenschap. Vooral tijdens het Nazi-tijdperk, waarin alle westerse landen en hun wetenschappers de Nazi theoriën overnamen. En er vanuit Europa en de V.S. grote sympathie was voor het, door de Nazis fout geïnterpreerde, üebermensch-idee uit 19e eeuwse Duitse filosofie. Niet verwonderlijk daarom dat Adolf Hitler door het Amerikaanse Time magazine in 1938 tot “Man of the Year”werd verkozen.

Het Europese uebermensch-idee vormde ook de basis voor de apartheids-politiek van de Verenigde Staten en van Zuid-Afrika.

Een tijdperk van door de wetenschap aangedreven racisme dat niet zo heel ver in het verleden ligt.

Tegenwoordig weten wij door onderzoek van onze eigen wetenschappers dat onze totale anatomie van botten, spieren en pezen, tot de uitwendige zintuigen als oren, ogen, reuk, en tast-zintuigen. En van de inwendige organen, het zenuwen-stelsel en het limbisch systeem, de motoriek tot het neurologisch stelsel de Zwarte mens tot iemand met een anatomisch bijna volmaakt lichaam maakt. (lees The Science and The Myth of Melanin, T. Owens Moore)

Onze onderzoekers weten ook dat de Zwarte mens genen heeft met weinig tot geen ziekte-veroorzakende afwijkingen in het d.n.a. Al deze fysieke eigenschappen maken de Zwarte man en vrouw biologische supermensen. En in de “survival of the fit”, het best geadapteerd voor het leven op een planeet met totale solaire afhankelijkheid.

Dat wil zeggen: dat de eumelanine in onze huid ervoor zorgt dat wij geen schadelijke gevolgen als huidkanker, vermindering van kwaliteit spermacellen en schade aan het d.n.a. door blootstelling aan zonnestraling ervaren. Het maakt ons recht-geaarde kinderen van de zon.

Wat ons echt onderscheid van andere volkeren is ons kroeshaar, een kenmerkende karakteristiek van het Zwarte ras. Het blijkt uit onderzoek van onze wetenschappers een evolutionair voordeel. Een zeldzaam aantal organismen heeft dit soort beharing.

Zo zeldzaam dat er, bij mijn weten, geen zuiver kroesharige diersoorten bestaan. Het doet je trouwens ook afvragen hoe het kan dat er in de tropen geen kroesharige dieren zijn. Bijvoorbeeld apen, leeuwen, tijgers, ossen, giraffes en geiten zijn gladharig.

Als je in de mythe gelooft dat kroeshaar een evolutionaire adaptatie was, een aanpassing van de beharing, enkel alleen om te dealen met de hitte van de zon. Dan is het toch heel merkwaardig dat er geen diersoorten zijn, in de tropen, die dezelfde evolutionaire adaptatie hebben gehad? Neem maar even tijd om daar over na te denken.

Door de periode van slavernij en kolonisatie werd vooral ook onze kijk op schoonheid gekoloniseerd en werden Europide schoonheid-idealen de norm.

Het ontkroezen was daarom lange tijd in Zwarte culturen normaal. Het ontkroezen van het haar en het dragen van sluikharige weaves en pruiken was en is een weergave van het psychologisch gevangen zijn door Europide schoonheid-idealen.

Maar tijden veranderen. De laatste 50 jaar definiëren steeds meer Zwarte vrouwen hun schoonheid-idealen wat haardracht betreft niet langer meer volgens de Europese norm. Zij hervinden een liefde voor het natuurlijk haar, het haar dat uit de haarwortels groeit.

Het dragen van kroeshaar is meer dan een mode-statement. Het is de fysieke afspiegeling van een persoonlijke bevrijding, een keti-koti, van Europide schoonheid-idealen.  En een uiterlijke reflectie van gevoelens van empowerment en etnische trots.

a beauties us3
“Een boom weet dat wanneer het de wortels diep genoeg laat groeien, het niet bang hoeft te zijn voor harde wind”  (Afrikaanse gezegde)

Kroeshaar heeft bijzondere eigenschappen. Het is in uiterlijk een beetje als wol en heeft ook dezelfde energetische en insulaire kwaliteiten. Het zorgt (ongevlochten) voor warmte-insulatie onder zelfs extreme kou. En zorgt voor het afkoelen van de hoofdhuid, het houd het hoofd “cool”, tijdens de meest warme dagen.

Om aan te geven hoe uniek ons haar is. Door de structuur van kroeshaar kunnen luizen niet hun eitjes “vastplakken” aan individuele haren. Dus zodra zij op kroesharen overspringen van een sluikharig iemand sterven deze beestjes. Kroeshaar is een extra-evolutionair voordeel, iets om trots op te zijn toch?

In elke cultuur, overal op Aarde, is hoofdhaar een belangrijk onderdeel van iemands persoonlijke identiteit. Het is meer dan een vacht dat het hoofd warm of koel houd. Met hoofdharen in verschillende modellen en stijlen kan je de buitenwereld laten zien dat je jezelf mooi vind. Het is voor velen een persoonlijke uiting van creativiteit, een eigen stukje kunst.

Ons haar heeft ook een essentiële spirituele functie.

Dit is voorouderlijke wijsheid.

Voor wie zich ervan bewust is weet dat ons haar een zeer geavanceerde antenne-systeem is. Kroeshaar groeit in spiraalvorm omhoog. En het staat in rechtstreekse verbinding met het zenuwstelsel. Ons haar valt niet levenloos omlaag maar groeit zon-gericht en in spiraalvorm, ongebonden door zwaartekracht, als sterrenstelsels in beweging. Het is een antenne die in direkt contact staat met jouw emoties, gevoelens en gedachten.

En doordat het een menselijke uitdrukking is van sterrenstelsels hun spiraalvormige bewegingen kan het Goddelijke inspiratie en authentieke soulpower uitzenden en ontvangen.

Als je het kan voelen dan weet je genoeg.

Je kan “intunen” , afstemmen op Gods bewustzijn, door gebed of meditatie. Of door dans. Wat voor ons vaak een expressie is van een innerlijk, een denk-en gevoelswereld, in meditatieve staat. Tijdens de dans word het lichaam omarmd, geleid en “gedragen” door medicatieve ritmes.  Dit is een Rastafarian intuïtieve redenering en die van andere Afrikaans gecentreerde denk-en gevoels systemen en religies.

Deze Afrikaanse wijsheid en filosofie over Soul-Power en de kracht van het haar gaf in de jaren `70 van de 20e eeuw CE  de Black-Power beweging een geweldige boost. Dit was de tijd van activisme tegen sociaal onrecht, een strijd tegen de overblijfselen van koloniaal denken en het geïnstitutionaliseerd racisme. Zwarte mensen ontwikkelden, in een Amerikaans racistisch milieu , vooral ook een doctrine van zelf-liefde. Verwierpen het opgedrongen schoonheids-ideaal van glad haar, wat werd gezien als symbolisch voor mentale kolonisatie. Als politiek statement werd de afro een symbool van sociaal activisme.

Ook interessant om te weten:

De mythologische figuur Gautama Siddharta (de Buddha), die zijn oorsprong had in India, droeg een haardracht tegenwoordig bekend als Bantu-Knots. Een haardracht die je alleen kan maken als je kroeshaar hebt.

bantuknots realism

U.C.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s