De Mooie Gezichten van het Oude Egypte

Al rond 5000 BCE bestond het Oude Egypte uit georganiseerde culturen. Eerst waren er nog 42 verschillende koninkrijken. En vanaf de vereniging van alle koninkrijkjes tot één groots koninkrijk, rond 3.500 BCE, begon de dynastische periode. Vanaf die tijd werden de 42 koninkrijkjes met ieder een eigen koning getransformeerd naar administratieve nomen ( districten). Met aan het hoofd een koning, hij droeg de naam Per-Aa. Dit woord werd verbasterd tot “farao” in veel latere tijden. Hun verenigd koninkrijk werd door henzelf Kamit (kemet op zijn engels) genoemd.

Met de invasie van de Grieken in de 3e eeuw BCE kwam er een eind aan de heerschappij van het Oude Egypte. Een heerschappij die meer dan 3000 jaar heeft geduurd. Over het Oude Egypte heb ik al veel geschreven. Lees Zwarte Waarheid (Chapter 2).

Er is vandaag de dag een globale discussie over de Zwartheid van Cleopatra VII. Naar aanleiding van een Netflix documentaire-serie waarin zij als Zwarte vrouw word geportretteerd. Aan de ene kant noemt men het “geschiedsvervalsing” omdat volgens Eurocentrische propagadisten zij van Macedonische en Perzische afkomst zou zijn geweest. Wat niet onlogisch klinkt want Cleopatra VII maakte deel uit van de Ptolemaïsche dynastie, dit waren de Grieken die het Oude Egypte hadden veroverd en bezetten. Aan de andere kant zijn er zoveel mensen die historische bronnen hebben bestudeerd en weten dat zij een Africoïde uiterlijk had.

Het is een interessante, maar zeer enerverende discussie. Dus beter bemoei ik niet ermee. Wat ik wel kan doen is met een kleine foto compositie van afbeeldingen uit diverse musea en van afbeeldingen op tombes en tempelmuren, de Zwartheid van het Oude Egypte laten zien. Want zoals het gezegde leert: Een foto zegt meer dan 10.000 woorden.

Vanwege ruimtegebrek beperk ik mij in deze foto-compositie tot enkele prinsessen en verschillende koninginnen waaronder koningin Nefertiti. Zij betekende zoveel meer voor de Oudegyptenaren dan de Griekse bezetters en hun Cleopatras.

Op de foto links: Tuya, een priesteres, op de twee fotos midden: prinsessen uit de 18e dynastie, foto uiterst rechts: twee dochters van koningin Nefertiti en farao Akhenaten (in het Metropolitan Museum):

Links: Blokbeeld met Senenmut en het dochtertje van koningin Hatsjeptoet, prinses Neferure (in het Altes Museum). Rechts: Vaas met de buste van koningin Kiya, de tweede vrouw van farao Akhenaten (in het Metropolitan Museum)

Rechts: Muurschildering uit de tombe van Nakht (in luxor). Links: verminkte standbeeld van koningin Neferiti (in het Louvre Museum)

Bustes van prinses Meritaten (rechts) en verm. prinses Ankhesenaten (links), twee van de zes dochters van farao Akhenaten en koningin Nefertiti (linker buste in het Neues Museum, rechter buste in het Louvre Museum). Zichtbaar aan de linker buste is dat de Kamau (Oudegyptenaren) aan schedelmodificatie deden. Een typisch Afrikaans gebruik

Links: Koningin Nefertiti kust één van haar dochters ( in het Brooklyn Museum). Met koninginnekroon rechts (in het Louvre), rechtsonder de verminkte gele jaspis buste van koningin Nefertiti ( in het Metropolitan Museum)

Links: Nefertiti in een aanbiddingspose (Aegyptisches Museum Berlin). Rechts: Nefertiti maakt een offerande aan de God Aten ( in het Ashmolean Museum)

Beeldje van de God Nefertem (in het Walters Museum of Art). Zijn naam betekent “De Schoonheid die nooit sluit”. Klinkt heel cryptisch. Maar hij symboliseerde de schoonheid van de zonsopkomst en van de lotusbloem. Over het Oudegyptische woord Nefer en de juiste vertaling ervan heb ik al veel geschreven. Mocht je geïnteresseerd zijn lees Schoonheid

Wil je meer afbeeldingen zien van de mooie gezichten in het Oude Egypte? Kijk dan op mijn Pinterest pagina: The Beautiful Faces of Kamit (ancient egypt)

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s