A little piece of Truth (6)

Muurschildering in de mastaba (grafkamer) van Niankhkhnum en Khnumhotep. Ze deelden de titel van “Overseer of the Manicurists” in het paleis van farao (koning) Niuserre tijdens de vijfde dynastie, ca. 2400 voor het jaar 0. Ze werden samen begraven en worden vermeld als “Royal Confidants”.

Ze waren broers, zonen van Khabaw-khufu en Rewedzawe, mogelijk een tweeling. Waren getrouwd en hadden kinderen. Op andere delen van de muurschilderingen staan afbeeldingen van hun vrouwen en hun kinderen die met een veel kleinere gestalte worden afgebeeld. Niankhkhnum en Khnumhotep hadden 6 oudere broers en zussen. (info van wikipedia)

Iemand die onbekend is met de Oudegyptische cultuur kan homo-erotiek zien in de wijze hoe twee mannen, in een liefdevolle pose, zijn vereeuwigd op een kalkstenen muur.

ph. mastaba of niankhmun and his brother

Maar er waren in de Oudegyptische cultuur strenge regels voor het afbeelden van gewone mensen, die dus niet tot de koninklijke familie behoorden. Deze innige pose vol symboliek was alleen voorbehouden aan een farao (koning) of prins, afgebeeld met een God. Rechterhand (van de God) rustend op rechterschouder. Elkaar recht in de ogen kijkend. Symbolisch voor gelijkwaardigheid, onvoorwaardelijke overgave van de koning aan de God, zijn absolute loyaliteit en vertrouwen. 

Zoals te zien is op het fragment uit de heilige tombe van farao Taharqa (het fragment is in het Ashmolean Museum Oxford). Deze koning van de 25e dynastie toont hier zijn liefde en loyaliteit aan de God Heru (horus)

ph. taharka shrine

*********************************************************************************

Meer weten over het Oude Egypte? Lees Zwarte Waarheid (Chapter 2)

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s