De waarde van excuses

Moet even mijn gedachten op een (leesbaar) rijtje zetten. Het kabinet Rutte IV wil een oprechte, of misschien een door maatschappelijke discussies gedwongen, excuses aanbieden voor het Nederlandse slavernijverleden. Ik bemoei niet echt met déze discussies. Toch wil ik puntsgewijs stof tot nadenken meegeven aan de lezer.

  • Excuses aanbieden maakt deel uit van omgangsvormen tussen beschaafde mensen. Wanneer iemand een transgressie begaat, of zelfs een misdaad, dan kan excuses helpen bij het verwerkingsproces. Een gelovig iemand zal dan zelfs een afweging maken vergeving uit te spreken over de begane misdaden. Maar wanneer de misdaden, zoals begaan tijdens de eeuwen van Afrikas Lijdenschap, zo ernstig zijn dan kan een excuus gewoonweg als een belediging worden ervaren. Puur en alleen omdat de morele schuld van Nederland, ten opzichte van de ontelbare misdaden gepleegd tijdens de slavernij, veel te hoog is.
    • The Trans-Atlantic Slave Trade, “One of the Greatest Atrocities in Human History” –uitgesproken door de voormalige secretaris-generaal van de VN, Ban-Ki-Moon
  • Excuses van deze regering zijn eigenlijk volkomen misplaatst en heel erg voor de gek houderij. Want dit kabinet neemt geen enkele moeite institutioneel racisme, de vrucht van slavernij, af te breken. Integendeel. Een paar voorbeelden van het diepgeworteld racisme in de lande: +Het toeslagenschandaal, waarvan vooral Zwarte vrouwen slachtoffer werden, is nog steeds niet in de verleden tijd. En zorgt onder talloze mensen nog voor dagelijks pijn en verdriet. +Bij door de overheid gesubsidieerde wetenschappelijke onderzoeken naar het slavernij-verleden van Nederland worden de stemmen van Zwarte historici en -onderzoekers genegeerd. Terwijl daar enorme expertise en kennis over deze materie zit. +Ook de discriminerende AIO aanvulling, wat vooral oudere Surinamers in Nederland treft, is nog zo een schandaal wat meer prioriteit verdient dan een zo genaamd excuses op 1 bepaalde datum. And I can go on and on in a madman`s singasong met het geven van voorbeelden. Maar dan word dit een ellenlang gebeuren.

Dus dat toch….

Wat mij betreft kan het kabinet andere minderheidsgroeperingen zoeken om excuses aan te bieden. En mogen ze de terreur van alledaags racisme in Nederland, waar elke Zwarte man, vrouw en kind last van heeft, hoger op de agenda plaatsen.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s