Her-inneringen (2)

Voor ik begin, eerst een woord van Erkenning en Respect

De muzikale term rock, zoals in “hard-rock” en “rock ’n roll” komt uit de Afro-Amerikaanse cultuur. Dit heeft een geschiedenis. En gaat zoveel duizenden jaren terug in de tijd dat er een bibliotheek vol boeken over geschreven kan worden. Het woord “rock” stamt uit een filosofisch idee. Je ziet dit idee terug in verschillende benamingen in alle talen van de Zwarte mens overal op planeet Aarde.

Is ook geen toeval dat in de vocabulaire (woordenschat) van Zwart Amerika en de Caraïben het woord hardrocker al bestond, lang voordat Hard-Rock muziek werd voortgebracht door de muziekstijl Rock `n Roll.

Een kleine wetenswaardigheid: De Afro-Amerikaanse Rosetta Tharpe (geb. 20 maart 1920) wordt door muziek-kenners trouwens ook wel de “Moeder van Rock ’n Roll” genoemd. Lang voor Chuck Berry, Elvis Presley en Bill Haley maakte zij al Rock ’n Roll, toen men nog niet een muzikaal “hokje” had bedacht voor het soort muziek wat zij creëerde.

“Rock”, een term in de Afro-Amerikaanse cultuur.

Vertaald naar het nederlands heeft het woord “Rock” in de Hip-Hop cultuur vaak de betekenis van “Rots”, van Planeet Aarde, een paradijselijke planeet tussen de sterren. Wanneer men in bijvoorbeeld Rhytm en Blues of Soul zingt over “Rock” dan gaat het niet over onze planeet maar over wiegen.

Net als een Grootmoeder zittend in haar schommelstoel. Wiegend van voor naar achter. Af en toe met haar tenen de wiegbewegingen afremmend en stoppend. Een oudere vrouw met in haar hoofd een wereld aan herinneringen. Of net als een moeder met een jong kind in de armen. Zij beweegt het lichaam op een bepaalde wijze, rustgevend en kalmerend. Wiegend. Zachtjes neuriënd. Zodat het kind herinnerd.

Dezelfde beweging voelt een mens luisterend naar muziek, zacht of luid gespeeld, waarbij de bas en drum overheersen. Het brengt bij de goede verstaander zijn of haar innerlijk (ziel/kra) in een wiegende beweging. De luisterende mens herinnerd.

*Lees over de kracht van De Drum en het Woord

Zoals ik eerder schreef, in het begin van dit korte verhaal dat verteld mag worden, het woord “rock” stamt uit een filosofisch idee. Je ziet dit idee terug in verschillende benamingen in alle talen van de Zwarte mens overal op planeet Aarde.

Kortgezegd houdt het idee in dat de schepping van het Universum veroorzaakt werd door een scheppingsklank van de Godheden( Creëerende Machten). En deze klank was een onvoorstelbaar diep bas-geluid dat tot de dag van vandaag, na miljarden jaren, bijna onmerkbaar nog “na-trilt” in alle materie aanwezig in het Universum.

Dus ook in Moeder Aarde; De Wieg van de Mensheid. En vooral ook is dit “natrillen” nog aanwezig in het plantenrijk, het dierenrijk en in de mens zelf. Er zijn alleen vanaf de geboorte zoveel afleidingen dat men er niet meer bewust kennis van neemt.

De Eerste Trilling, de Scheppingsklank waaruit alle andere klanken evolueerden, heeft veel aantrekkingskracht. En vaardige muzikanten zullen proberen het “natrillen”, het vibrerende geluid (vibe), te imiteren met hun instrumenten. Het voor mensenoren verstaanbaar te maken. Doordat dit geluid resoneert met het innerlijk brengt het de luisteraar in een bepaalde (wiegende) beweging. Waardoor hij of zij herinnerd.

Als het goed is, zich herinnerd waar zijn of haar stoffelijke én onstoffelijke wortels een begin hadden.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s