A little piece of truth (4)

De grootvader van reggaemuziek is de muziekstijl ska, ontstaan in de late jaren ’50 (20e eeuw) op Jamaica, waarbij de nadruk ligt tussen de tellen van een 4kwartsmaat. Ritmisch klinkt dit snel en opgewekt. Het gebruikt verschillende elementen van traditionele Caraïbische ritmes en jazz. En uit ska evolueerde de muziek-en leefstijl Rock-steady, de vader van reggae, iets meer mellow en rustiger.

Een kleine wetenswaardigheid: Binnen de ska leefstijl op Jamaica in de jaren ’50 en ’60 was er oorspronkelijk een sub-cultuur van maatschappij-kritische jongeren die religie in elke vorm en “Het Systeem” verworpen, hun hoofdharen millimeterden en zich daarom “skinheads” noemden.

Nadat ska muziek, de ska-leefstijl en sub-culturen met immigranten van dit Caraïbische eiland overwaaide naar het Verenigd Koninkrijk bleek het een bron waaruit punkmuziek en de punk-leefstijl ontstonden.

In die periode begonnen steeds meer (witte) ska-liefhebbende skinheads over te hellen naar het neo-nazisme. En net zoals het swastika-symbool, van oorsprong een symbool uit de hindoe religie, werd gekaapt door de nazis en tegenwoordig als een symbool van kwaadaardigheid word beschouwd. Zo hebben neonazis het woord “skinhead” gekaapt. En het anti-imperialistische symbool van een kaalgeschoren hoofd, als teken van herkenning voor gelijkgestemden in de ska-leefstijl, tot een symbool van rassenhaat gemaakt.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s