Kungfu Meesters

Wikipedia: “Göngfu (uitspraak koengfoe) verwijst naar elke studie of oefening die geduld, energie en tijd vereist om te voltooien. In zijn oorspronkelijke betekenis kan kungfu verwijzen naar elke discipline of vaardigheid die wordt bereikt door hard te werken en te oefenen”

Het woord voor vechtkunsten (martial arts) in China is trouwens wushu. Maar dat is een prachtig en machtig mooi verhaal voor een volgende keer.

Bij kungfu denk ik aan een loodgieter, een bakker, advocaat, muzikant, een schoonmaker, astrofysicus, profsporter, kok, onderwijzer, een schrijver. Kortom, ik denk bij kungfu aan elk beroep denkbaar. En waarbij individuele mensen een vaardigheid hebben ontwikkeld tot specialiteit, zich er meester van hebben gemaakt. Ze zijn er bekwaam in en worden er voor betaald. Het zijn ieder op hun eigen vakgebied Göngfu-meesters.

En ook wanneer iemand een serieuze hobby beoefent kan hij of zij als een kungfumeester beschouwd worden, als zij bovengemiddeld goed zijn in een specifieke hobby/vrijetijdsbesteding, waar zij geduldig aan werken en er veel tijd en energie in stoppen. En vooral zo meesterlijk zijn dat ze een leergierige iemand over hun kungfu kunnen onderwijzen.

Je kan jezelf afvagen: Hoe word iemand kungfu-meester?

Heel eenvoudig. Oefening baart kunst. Dat is wel bekend. Elk persoon geboren heeft moeten leren staan voordat hij of zij kon lopen. Dat is de simpele waarheid. Iedere meester is ooit leerling geweest. De ware kunst is vooral bij elke activiteit consciëntieus (diepgaand, gedachtevol, nauwkeurig, toegewijd, zorgvuldig) te zijn.

Met voorbedachte rade je dingen doen en er tijd, aandacht en energie aan besteden leidt meestal tot een bevredigend resultaat. Zoals wanneer je een gerecht klaarmaakt. Een heerlijke maaltijd. Voorbereiding is essentieel. Dus eerst het vlees wassen in azijn of citroensap, lauw water en zout. Zoals oma, een kungfu-meester van een andere orde, heeft onderwezen. Ook de groenten en het rijst zorgvuldig wassen met koud water. De kruiden selecteren, specifiek voor dat stukje vlees of voor de verse groenten, zodat het een unieke smaak krijgt.

Voor elk onderdeel van het gerecht heb je dan de juiste pan nodig. Een juiste hoeveelheid tijd om alles overheerlijk te koken en bakken. Daarna het geheel aantrekkelijk gepresenteerd op een liefst mooi groot bord. En dan smakelijk eten.

Iemand hoeft niet uitzonderlijk talentvol te zijn om zich een bepaalde discipline of vaardigheid meester te maken. Want zoals een oud spreekwoord uit Zimbabwe luid:

Kana uchigona kufamba unogona kutamba, kana uchigona kutaura unogona kuimba

(Als je kan lopen dan kan je dansen, als je kan praten dan kan je zingen)

Dus doe je ding. Doe je Göngfu. En wanneer je het doet. Met geduld, inzicht en toewijding. Neem je tijd. En doe het meesterlijk goed.

Positieve

Emoties

Activeren

Constructieve

Energie

!

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s