De stille moord

In de meeste culturen wordt roddelen gezien als pest-gedrag. Het gaat in tegen wat maatschappelijk aanvaardbaar is en is volgens sociale normen onacceptabel. Ook is bekend dat in alle religies, spirituele leefwijzes en filosofische denk-systemen roddelen als een taboe en zelfs als een grote zonde word beschouwd.

Gewoon over iemand praten, zonder diegene`s eergevoel, gevoel van respect en gemoedsrust te verstoren, is wat iedereen wel eens doet. Iemand is dan gespreksonderwerp maar zou niet kwaad worden wanneer hij of zij zo een gesprek zou opvangen.

Een (vaak) lacherig en vermakelijk verhaaltje dat over een ander word verteld is van een totaal andere orde, want er zijn onwaarheden in verwerkt of heel erg pijnlijke overdrijvingen van feiten, wat het verhaaltje per definitie een leugen maakt. Maar juist door die smakelijke on-ware details is het zo aantrekkelijk om ernaar te luisteren en het door te vertellen.

Wat is een roddel?

Een roddel is in essentie een zaad dat in het hoofd van een toehoorder word geplant. Dit zaad ontkiemt en bloeit als onkruid tot een vaststaande waarheid. Het gaat woekeren en verkleurt de gehele perceptie over het slachtoffer van de roddel.

Mensen houden van praten. En waar veel gepraat word daar word ook geroddeld. Niet altijd met de intentie om emotionele pijn te veroorzaken bij iemand. Toch is dat wat wel vaak gebeurd. De waardigheid, het genoten respect en iemands goede naam worden op negatieve wijze aangetast en beschadigd.

En deze kunnen nooit meer gerepareerd worden. Want als eenmaal de “shit out of the horse is…”

In het judaïsme is er de term “rechilut“,  vertaald naar het nederlands als “slechte tong”, waarbij met opzet via een roddel haat ten opzichte van een individu word gezaaid. Deze vorm van roddelen is één van de ergste zondes in die religie en word gezien als net zo een zware misdaad als het plegen van diefstal of zelfs moord.

Want door slecht over een ander te praten, onwaarheden te helpen verspreiden, steel je diegene`s eergevoel, waardigheid en opgebouwde respect.

En in wezen doof je iemands “licht” van goede wil. Hij of zij zit dan in de veroordelende ogen van anderen in het beklaagden-bankje en word zonder tussenkomst van raadsheren en rechters veroordeeld. Er word zogezegd een stille moord gepleegd.

Dus als in gesprekken iemand iets negatiefs te vertellen heeft over een ander, wees dan waakzaam. Want op het executieveld van loslippigheid worden het eergevoel, de waardigheid en het respect van een ander mens ter dood gebracht.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s