Para-bel

In het midden van een grote kamer staat een manshoge ton gevuld met bier. Ook in de kamer aanwezig zijn zes mannen en zes vrouwen. Allemaal verschillende mensen met ieder een eigen karakter en persoonlijkheid. Met een unieke achtergrond en een eigen-wijze bewandeling van het persoonlijke levenspad.

Een op het eerste gezicht triviale wetenswaardigheid: Bier, door sommigen een hemelse elixer genoemd, bevat 4 hoofdingrediënten. Water, graan, hop en gist. Negentig procent van deze drank bestaat uit water.

Nu drinken alle aanwezigen in die grote kamer drie glazen bier uit die ton. En men word een beetje tipsy. De een wat meer dan de ander.  Is het niet logisch dat elk van die mannen en vrouwen weer op een andere manier reageert na de inname van een aantal glazen bier? Juist doordat zij diverse achtergronden, verschillende persoonlijkheden en karakters hebben?

De een word zo dronken als een tierelier. En kan zich de dag daarna niets meer herinneren. Een ander krijgt een verscherpte geest en gaat in diepe contemplatie en stilte zitten nadenken. Een word als dominee praatgraag en neemt urenlang het hoogste woord. Weer een ander word vreselijk opgewonden en wil per direct met wie dan ook in alle denkbare posities onkebonke. Ook is er in deze groep mensen een die vechtlustig raakt van de drank en zijn of haar agressie fysiek of verbaal wil afreageren.En dan heb je altijd er eentje tussen waar, net als bij de anderen, ook door het bier de ware aard naar boven komt en die zin heeft om de hele dag tot diep in de nacht alleen maar te dansen.

Het bier dat deze diverse groep mensen drinkt is een en dezelfde soort en komt uit één bron. De manshoge ton.

Is het met deze kennis over de effecten van bier op verschillende personen niet onlogisch om te bedenken dat een zo-genoemde Winti hetzelfde effect heeft?

En kan je verder redeneren dat er niet vele verschillende zijn maar enkel één die op verschillende mensen weer een andere uitwerking heeft? En heeft elke uitingsvorm van deze Winti weer een andere benaming? Een naam door de grondleggers van deze religie benoemd eeuwen geleden? Zou het kunnen zijn dat elke uitingsvorm een ander aspect van de Winti laat zien en horen? Bijvoorbeeld een kalmerende, een zorgzame, een danslustige of juist een vurige of strijdlustige aspect?

Het zijn vragen die voorbij oppervlakkigheid gaan. En waarvan de antwoorden vanzelf weer naar andere vragen zullen leiden. Ik weet niet veel van alles wat er in de wereld te weten is. Wat ik wel weet is dat alle dingen veranderen. Dus ook religies en godsdiensten, welke door mensen gecreëerd zijn, evolueren inhoudelijk.

Elke religie evolueert. Kent vanaf het “geboorte-stadium” een lang proces van gezonde groei afgewisseld met ontwikkelings-problemen. En word volwassen zodra gelovigen de fundamenten ervan met eerbied en wijs beraad durven open te breken en te hervormen tot een religie, of beter gezegd een leefwijze, waarin plaats is voor tegen-argumenten en constructieve kritiek.  Het helpt de religie waarin iemand een thuis heeft gevonden een stap verder. En er ontstaan hierdoor nieuwe inzichten in het eigen besef van spiritualiteit.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s