Balans

Bij het woord mobiel kan je denken aan een draagbaar telefoontje. Of aan een auto-mobiel, een brom-fiets of een twee-wieler. Bij het horen of lezen van het woord mobiel krijg je een pop-up beeld in het denken van een mechanisch apparaat waarop of waarin je zit. En die jouw sneller naar je bestemming brengt dan wanneer je zou lopen.

Laten we nu even stil-staan bij het woord voort-bewegings-apparaat.
Ik denk dan ook aan het menselijk lichaam.

Een organisch apparaat gemaakt van vlees en bloed, van botten, in en uitwendige organen, spieren en pezen.
Met twee benen en tien tenen die je kunnen laten staan en waarmee jij je rechtop voortbeweegt. Een prachtige zelfstandig levende en ademhalende bio-mechanisme met ook twee armen. Twee benen. Met tien vingers en tien tenen. Die assisteren om je dagelijkse dingen te doen en met kracht te kunnen lopen, rennen en als je daar in de stemming voor bent heerlijk uit je dak te gaan tijdens het dansen. Want net als bij een mechanisch apparaat is het belangrijk dat je je lichaam met grote regelmaat een beetje beweging geeft.

Het lichaam is een voort-bewegings-apparaat met een besturings-systeem, het brein, dat uit bijna net zoveel cellen bestaat als er sterren en planeten in het universum zijn. Is dat niet een wonderbaarlijk gegeven als je weet hoe onmeetbaar groot het heelal is?
Het zijn de hersenen die de goede werking van alle organen en het motorblok, het hart, feilloos reguleren. En waar dromen, visioenen, gedachten, gevoelens en emoties samen het onbegrensd universum tussen de oren zijn.

Vanuit een wetenschappelijk, religieus en spiritueel perspectief bekeken zijn de hersenen en dat beweeglijke voertuig waarop en waarin het zit het grootste wereldwonder. Diegenen of datgene verantwoordelijk voor dit wonder maken deel uit van de menselijke werkelijkheid. En wie het kan voelen, weet genoeg.

Je afvragen wie de Hoofd-verantwoordelijke of de Wonder-maker is en welke naam hij, zij of het draagt is voer voor theologische discussies. Het roept vragen op waarbij de zoektocht naar antwoorden vaak persoonlijke wijsheden brengt. Of deze zoektocht leid, wanneer de zoektocht geen antwoorden brengt, tot een leven lang mentale vexatie (kwelling).

Het voortbewegingsapparaat. Het lichaam. Dat net als een automobiel alleen kan functioneren op de inname van brandstoffen. En net als met een automobiel moet je altijd voldoende en de juiste brandstoffen innemen om vitaal de dag door te komen.

Een auto kan werken op benzine, gas of elektriciteit.
Het menselijk lichaam is een complex organisch wonder dat in de eerste plaats voldoende eiwitten, koolhydraten, mineralen, zonlicht (vooral voor de melanine-rijke mens), water, vitaminen en vetten nodig heeft. De essentiële brandstoffen.

Wil je optimale rendement halen uit dat complex organisch wonder waarvan jij de bestuurder bent dan is er nog zoiets als geestelijke voeding dat regelmatig ingenomen moet worden.

Want is de geest, het bewustzijn, in feite niet anders als een innerlijke plant die je goed moet verzorgen en voeden? Die vanaf het moment van ontkiemen, het bewust worden, kan groeien en bloeien?

En omdat mensen niet gelijk zijn maar verschillend, verschillende achtergronden hebben, begaafd zijn met verschillende talenten en inzichten, heeft een ieder zijn of haar eigen persoonlijke ideale geestesvoeding. Zijn of haar ideale soul-food.

Je weet zelf wanneer deze geestesvoeding ideaal is want het is de katalysator van  onder andere pure geluksgevoelens en draagt bij aan het verkrijgen van een innerlijke kalmte en evenwicht.

De een zal, juist omdat mensen verschillend zijn en ook nog op verschillende niveaus van bewustzijn leven, een soul-food vinden in lezen, studie of het beoefenen van een hobby. Een ander zal het vinden in diepe contemplatie, meditatie of gebed. Weer een ander kan zijn of haar geest voeden met het beleven van kunst, in welke vorm het zich ook mag presenteren.

Daarom zeg ik je. Jouw ideale geestesvoeding is als zonlicht en vooral als water. Hoe meer “zonlicht” je kan opvangen en hoe schoner en zuiverder het “water” dat jij absorbeert, hoe krachtiger, goed ontwikkeld en gezonder jouw geest, jouw innerlijke plant zal zijn.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s