De Olmeken

(Leestijd 2 minuten)

Een foto zegt meer dan 1000 woorden

Maar kan ook veel vragen oproepen…

Neem nou een van de grootste raadsels op Aarde. Het mysterie van de Olmek kolossale stenen hoofden.

Tientallen zijn er gevonden in Mexico sinds het jaar 1862. Wat formaat betreft, gemiddeld tussen de 1.7 meter en 3,4 meter hoog. En elk met een unieke gezichtsuitdrukking. Veel ervan kan je tegenwoordig bewonderen in Mexicaanse musea.

Meer dan 3.500 jaar geleden uit steen gehouwen. Om kracht en autoriteit uit te beelden? Waren het koningen? Misschien werden de mannen, die deze stenen hoofden voorstelden, aanbeden als Goden? Hadden zeevaarders uit het oude West-Afrika zo een grote impact gemaakt, dat zij door de lokale bewoners als idolen en helden werden gezien? Of, zoals door meerdere Zwarte historici is beschreven, zijn de stenen hoofden een herinnering? Een tastbare herinnering aan een tijd, vele duizenden jaren geleden, waarin een groot deel van Mexico bevolkt werd door Zwarte mensen?

Zoveel onbeantwoorde vragen. Omdat er geen geschriften zijn gevonden met aanwijzingen wie deze mannen waren. Geen literaire aanwijzingen in steen of op ander materiaal.

Een klein detail: Op de fotos is goed te zien dat de “Olmek Hoofden” hoofddeksels dragen. Doet mij denken aan de hoofdtooien van sommige pharaohs uit het Oude Egypte. In de Oudheid was hoofdbedekking op beeltenissen, vaak een symbool van een leider of heerser.

De Oudegyptische pharaohs (koningen) Akhenaten, Narmer en Nectanebo I

De Olmek beschaving, rond 1500 BC ontstaan, word ook wel de Moedercultuur van Meso-Amerikaanse culturen genoemd. Waaruit andere culturen zijn “geboren”. Zoals de Zapoteken, Tolteken, Mayas en Aztecs.

De naam Olmeken is aan deze Moedercultuur gegeven door Westerse archeologen. Vanwege de vindplaats van de kolossale stenen hoofden. Ze zijn opgegraven in een gebied waar in de Oudheid veel rubber werd geproduceerd. Het woord olmek komt van het Aztec woord “olmecatl“, wat “inwoner van rubber-land” betekent in die oude taal. Ondanks de verzamelde kennis over de Olmeekse beschaving, weten archeologen niet hoe de Olmeken zichzelf noemden.

Maar dan de kolossale stenen hoofden uit die periode. Ze zorgen, zelfs in academische kringen, voor wilde speculaties en theorieën. Vooral over wat de raciale herkomst is geweest, van het volk dat deze stenen “puzzelstukjes” heeft gemaakt. En over de karakteristieke kenmerken van de gezichten op de stenen. Want welk mensenras is afgebeeld? Archeologen zeggen dat zij het gewoon niet weten.

Het is een echte modernetijds mysterie……😉

Plaats een reactie